Guerra al plàstic
Sembla que cada com prenem més consciència del problema. Les xarxes socials en parlen, la gent es mobilitza i algunes empreses comencem a prendre mesures contra el canvi climàtic.
Sabies que des dels anys cinquanta fins avui hem generat quasi 1.000 milions de tones de plàstic de les quals només el 10 % es recicla? Llavors ja podem separar bé els residus, que la solució passarà per reduir i re-utilitzar.
Som conscients que no podrem eliminar el 100% del plàstic que consumim al nostre restaurant però hem decidit declarar la guerra al plàstic i guanyar-la.
La nostra guerra comença per identificar quins envasos consumim, calcular la quantitat, buscar l’envàs alternatiu més vàlid per a cada cas, i acaba eliminant-los o substituint-los. Tant senzill com això. Calcular-ho és molt fàcil si tens una aplicació informàtica que et permet saber les entrades de mercaderies i les sortides per venda de producte. I així ho hem fet.
El resultat d’aquest anàlisi ens van espantar una mica perquè hi havia molts més envasos plàstics dels que ens pensàvem (quasi tot porta plàstic d’alguna forma o altra). Semblava que hi hauria problemes amb el cost de tots aquests envasos, que son més cars que els plàstics, però més tard ens hem adonat que el sobrecost d’alguns quedava compensat per les compres d’altres productes a granel.
Diuen que l’alumini i el vidre son 100% reciclables un número indefinit de vegades sense que afecti a la seva qualitat. El tetrabrick és més complicat de reciclar, perquè porta vàries capes de cartró, plàstic i alumini, i és això complica la seva recuperació. Pel que fa als plàstics, que n’hi ha de molts tipus, només el PET (el que s’utilitza per les ampolles d’aigua) es pot tornar a convertir en un envàs apte per aliments.
Doncs, basant-nos en això hem decidit substituir tots els envasos plàstics que puguem per altres de vidre i alumini:
Els envasos de productes elaborats per emportar (menús, cafès, sucs…) els hem canviat per altres fabricats amb fibres de paper.
– Els sobrets de monodosi (ketxup, maionesa, sucre, edulcorant, etc) ara els presentem a granel.
– Les begudes que fins ara compràvem en envàs plàstic (excepte l’aigua) ja son tots en llauna d’alumini o en vidre. En breu ens posarem amb l’aigua, per la que estem valorant vàries solucions.
– Fins i tot hem deixat de comprar els iogurts envasats i la llet embotellada, que ara ens porten directament de la vaqueria, fresca i a granel.
Com a hostalers, ja comprem la carn, el peix i la verdura a l’engròs i evitem molts envasats. Com que ens ho porten a domicili, no ens cal fer grans estocs i per això prioritzem el producte fresc i de proximitat, no congelat i per tant envasat. Tots hi guanyem.
Segons hem comptabilitzat fins ara, portem 140.000 envasos a l’any substituïts o directament, eliminats, i podríem acabar l’any arribant als 200.000. Ja us ho explicarem.
Acabem aquesta primera entrada al bloc, orgullosos de la implicació del nostre personal en el projecte i del suport rebut per la gran majoria dels nostres clients, que ens anima a seguir buscant solucions. Moltes gràcies, seguirem en guerra.
Nosaltres no salvarem el planeta però tenim clar que si no ens impliquem, segur que no ho aconseguirem.
Conforme anem aplicat mesures, anem actualitzant un marcador indicant als nostres clients quants envasos consumim de cada cosa i com ho hem resolt.